Kapcsolat

Active Solution Kft.

Mail: info@activesolution.hu

Cím: 2030 Érd, Enikő u. 2/b

Mobil: +36-209-709-604

AKIKET TÁMOGATUNK

94 milliárdot fordít a kormány a zöld energia növelésére

2012.09.12.

A hatékony energiafelhasználás növelésére mostantól 54 milliárdos keret áll rendelkezésre.

Tavaly még 160 milliárd forintos átcsoportosítást ígért be a kormány az épületenergetikai, illetve megújuló energiát alkalmazó korszerűsítések operatív programokra, a napokban megjelent kormányhatározat szerint azonban ebből az ígéretből végül 94 milliárdos keret jött össze.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint megújuló energiaforrás növelésére összesen 40 milliárdos keret áll majd rendelkezésre. Ezen a területen megújuló energia alapú hő- és villamos-energia termelés támogatására lehet pályázni önkormányzatoknak, vállalkozásoknak, egyházaknak és non-profit szervezeteknek.

Itt 4 milliárd forint használható fel a távhőszektor energetikai korszerűsítésére megújuló energiával kombinálva. Az önkormányzatok, egyházak és a non-profit szektor részére 23, a vállalkozások részére 7 milliárd forint fordítható épületenergetikai és közvilágítás korszerűsítésre; míg a központi költségvetési szervek részére 20 milliárd forint lesz elkülönítve energetikai korszerűsítésre.

A korábbi keretek már korábban kimerültek, így a pluszpénz jelentős lökést adhat a korszerű technikákat alkalmazó építőipari cégeknek. Egyes források szerint ez a keret sem lesz elég a jelentős érdeklődés kielégítésére, hiszen mintegy 1000 projekt vár előkészített állapotban a pályázati lehetőségekre.

Kormány felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség útján szeptember végéig minden érintett területen készítse el és jelentesse meg a Környezet és Energia Operatív Program új pályázati felhívásait.

vissza
>