Kapcsolat

Active Solution Kft.

Mail: info@activesolution.hu

Cím: 2030 Érd, Enikő u. 2/b

Mobil: +36-209-709-604

AKIKET TÁMOGATUNK

Gazdaságfejlesztésre uniós forrásból mintegy 4500 milliárd forint jut 2020-ig.

2013.11.15.

A kkv-k versenyképességének fokozására - hogy például beszállítókká, majd exportőrré váljanak - ezermilliárd forint jut.

A következő uniós költségvetési időszakban, 2014 és 2020 között a magyar mezőgazdaság 12,3 milliárd euró uniós támogatáshoz jut, ez 1,9 milliárd euróval több a most záruló költségvetési időszak támogatásánál - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a fejlesztési forrásokról rendezett konferencián csütörtökön Budapesten.

A Heti Válasz című lap által létrehozott Magyarok a Piacon Klub rendezte konferencián a miniszter kiemelte: a gazdák 160 féle pályázaton indulhatnak a következő támogatási időszakban.

A most futó 14+1 operatív program helyett 7+2 operatív program lesz a jövő évtől, és ezek irányítása is a szaktárcákhoz kerül - erről Greinstetter Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkára beszélt a konferencián.

Gazdaságfejlesztésre uniós forrásból mintegy 4500 milliárd forint jut 2020-ig, ehhez társul az MNB 2000 milliárdos hitelprogramja, soha ennyi pénz nem volt gazdaságfejlesztésre - mondta Homolya Róbert, a Miniszterelnökség keretében működő Fejlesztési Irodát vezető helyettes államtitkár.

Fazekas Sándor beszámolt arról is, hogy a területalapú támogatások, valamint a nemzeti támogatások 2020-ig maradhatnak. Kiemelte a miniszter a 40 évesnél fiatalabb gazdák támogatását, akik a teljes támogatási keret 2 százalékát kapják, 90 hektáros felső határral. Ezen felül beruházási támogatáshoz is juthatnak, de nem a mezőgazdasági, hanem a vidékfejlesztési keretből.

Miután a 200 ezer magyar gazdából 70 ezer családi gazdálkodást folytat, ők átalány támogatáshoz jutnak 2014 és 2020 között.

A következő uniós költségvetési időszak támogatásának 60 százalékát közvetlenül a vállalkozások pályázhatják meg, 40 százalék jut infrastruktúra fejlesztésre. A 60 százalék három operatív program - a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a területi (TOP) és a versenyképes Közép-magyarországi (VEKOP) - között oszlik meg - ismertette a terveket Greinstetter Balázs.

A kkv-k versenyképességének fokozására - hogy például beszállítókká, majd exportőrré váljanak - ezermilliárd forint jut. A területi operatív programok lekerülnek a megyei önkormányzatokhoz - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta, hogy kutatás-fejlesztésre jelenleg a GDP 0,7 százalékát fordítja az ország, ez az arány 2020-ra eléri az 1,8 százalékot. Az időszak végére a társadalom aktív tagjainak háromnegyede munkához jut.

vissza
>